De beste tips om je vakantiekoffer te pakken

Afbeeldingsresultaat voor CHECKLIST VAKANTIEEen koffer inpakken of een backpack vullen gaat al stukken makkelijker als je eerst hebt gecheckt. Leg bijvoorbeeld je bed, tafel of bank vol met alle spullen die je waarschijnlijk mee wilt nemen op reis en pak vervolgens je vakantielijstje erbij. Daarmee kun je controleren of je alles wel hebt klaar liggen of dat je juist te veel of te weinig wilt inpakken.

Tip 2: Beperk de kofferinhoud

De reizigers die stress hebben bij het inpakken, zijn vaak ook de reizigers die al snel te veel inpakken. Aan hen dan ook de tip om eerst goed kleding te combineren voordat je alles in je backpack of koffer propt. Waarschijnlijk zitten er genoeg kleren bij die je niet nodig hebt of zeker niet aan gaat doen. Door die weg te leggen, bespaar je heel wat ruimte in je koffer en voorkom je inpak stress.

Tip 3: Kies voor accessoires in plaats van kleding

De inhoud van je koffer of backpack kun je ook nog eens terugdringen door sommige shirts weg te leggen omdat je andere weer opleukt met accessoires. Door accessoires te dragen kun je een outfit die je al meerdere dagen hebt gedragen, toch weer als nieuw laten voelen. Neem dus kleine accessoires mee in plaats van talloze basics.

Tip 4: Pak kleding in die past bij je reisbestemming

Te warme kleding inpakken als je naar een tropisch oord gaat, heeft weinig zin en hetzelfde geldt voor te koude kleding als je gaat wintersporten. Pak daarom kleding in die past bij de reisbestemming waar je naartoe gaat.

Gerelateerde afbeelding

Tip 5: Voor je begint met inpakken, doe je je sokken in je schoenen

Het is niet alleen handig, want sokken heb je sowieso nodig als je jouw schoenen aan doet, maar het bespaart ook nog eens ruimte als je jouw sokken in je schoenen propt.

Tip 6: Kies tassen of vacuüm zakken uit voor het inpakken

Vooral backpacks zijn meer georganiseerd als je ze inpakt door gebruik te maken van zakken of tassen. Dit kunnen plastic of stoffen tassen zijn, maar ook vacuüm zakken. Sommige reizigers geven de voorkeur aan stoffen tassen omdat deze minder lawaai maken (dat is prettig als je veel in slaapzalen in hostels slaapt) en ze minder geur afgeven dan plastic zakken. Andere backpackers kiezen juist een plastic tas, omdat je dan gemakkelijker ook een nieuwe kunt nemen.

Tip 7: Verdeel je verschillende kleding over tassen of zakken

Stop je shirtjes in de ene tas, je broeken in een andere en ondergoed in een volgende zak. Zo krijg je voor elk type kledingstuk een bepaalde tas en dit is vooral handig als je een backpack hebt. Vaak slaap je tijdens een backpackavontuur in hostels en in een slaapzaal of budget kamer is het niet altijd fijn om al je kleren te hebben rondslingeren. Door ze over tassen te verdelen houd je het schoner en beter georganiseerd.

Tip 8: Rol je kleding op voor je het inpakt

Deze inpak tip bestaat al jaren. Bespaar ruimte tijdens het inpakken door je kleding op te rollen. Je kleding is dan kleiner omdat er minder lucht tussen zit. Bereid je alleen wel voor op wat mogelijke kreukels als je alles uitpakt…

Afbeeldingsresultaat voor kleding oprollen koffer

Tip 9: Beperk de inhoud van je toilettas met reisflesjes

Een toilettas kan heel wat ruimte innemen in je koffer of backpack. Het is daarom aan te raden om niet grote flessen shampoo of creme mee te nemen maar gebruik te maken van reisflesjes. Deze kun je gemakkelijk bijvullen en ze zijn stukken kleiner waardoor het inpakken ook weer gemakkelijk gaat.

Tip 10: Geen boeken mee maar een e-Reader of doe aan boekenruil

Niets is fijner dan op het strand liggen met een goed boek. Jammer genoeg nemen boeken heel wat ruimte in beslag in je koffer of tas. Wat betreft inpakken is het dus meer aan te raden om een e-Reader mee te nemen. Je hoeft dan maar één object mee in plaats van tientallen boeken. Een andere optie is meedoen aan boekenruil. Soms kom je op het strand of in een hostel iemand tegen die net klaar is met zijn boeken terwijl jij dat ook bent, op zo’n moment kun je een boekruil voorstellen. Ook vind je in veel hostels en hotels vaak een boekenkast waar je gratis boeken mag omruilen.

Tip 11: Pak wasmiddel in, zodat je niet voor elke dag nieuwe kleding nodig hebt

Ga je wat langer op vakantie? Dan kan het handig zijn om wasmiddel in te pakken. Als je langer weg gaat is het namelijk onmogelijk om voor elke dag schone kleding in te pakken. Halverwege de vakantie kan wasmiddel dan erg van pas komen. Was je kleding in je hotel of laat dit doen in een wasserette.

Tip 12: Houd rekening met souvenirs tijdens het inpakken

Eigenlijk heb je geen echte vakantie gehad zonder souvenirs mee te nemen, dus houd tijdens het inpakken er rekening mee dat er misschien nog wat leuke hebbedingetjes mee terug moeten.

Tip 13: Maak optimaal gebruik van handbagage

Als je een lange vlucht gaat maken mag je vaak een beperkt gewicht mee nemen in je koffer of backpack. Als je daar overheen dreigt te gaan, moet je optimaal gebruik maken van je handbagage. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je namelijk heel wat kilo’s aan handbagage mee nemen.

Tip 14: Het inpakken van een backpack

Je zou het misschien niet zeggen, maar als je een backpack inpakt is het verstandig om zware dingen (zoals een zaklamp, tentstokken, water of je toilettas) bovenin te stoppen en lichtere dingen (zoals een slaapzak, groot vest of een jas) onderin. Je kleding kun je dan het best in het middenvak stoppen. Deze indeling schijnt voor het fijnste draaggemak te zorgen.

15: Last but not least, inpak inspiratie van inpak goeroe’s

Ben jij een echte inpakkluns? Kijk dan eens naar dit filmpje, want dit laat precies zien how inpak-pro’s do it:

 

 

 

Terug naar overzicht